Pápež František prvýkrát viedol krížovú cestu pred rímskym Koloseom

30.03.2013 Celý región

Vatikán 30. marca (TASR) - Nový pápež František po prvý raz viedol tradičnú pobožnosť krížovej cesty pri rímskom Koloseu, na ktorej sa v piatok večer zúčastnili tisíce veriacich, pútnikov a turistov so sviecami v rukách.

Okrem zvyčajných tém pripomínajúcich utrpenie a smrť Ježiša Krista na veľkopiatkovej pobožnosti opakovane rezonovala aj problematika Blízkeho východu.

Texty zamyslení 14 zastavení krížovej cesty totiž tento rok pripravili mladí kresťania z Libanonu a medzi účastníkmi bol aj patriarcha libanonskej maronitskej katolíckej cirkvi Bišára Ráí.

V modlitbách a rozjímaniach sa objavili opakované zmienky o utrpení kresťanov na Blízkom východe a výzvy na ukončenie násilia, terorizmu a vojen, ktoré v súčasnosti trápia viaceré krajiny regiónu.

František vo svojom príhovore ocenil skutočnosť, že medzi blízkovýchodnými kresťanmi a moslimami existujú aj pozitívne vzťahy. Ako príklad uviedol vlaňajšiu návštevu svojho predchodcu Benedikta XVI. v Libanone, ktorú podľa neho charakterizovalo i "priateľstvo našich moslimských bratov a sestier."

Veľký drevený kríž počas 90-minútovej pobožnosti striedavo niesli mladí ľudia, kňazi, predstavitelia rodín a rádové sestry z Libanonu, Sýrie, Indie, Číny, Nigérie a Brazílie. Pápež František sa procesie osobne nezúčastnil a sledoval jej priebeh z pódia.
 

Vyberte región